11/28/2014

ASV ir 12 štati, kur homoseksuāls dzimumakts ir tikpat nosodāms kā pedofīlija

Stāsti par viendzimuma laulībām ķūst aizvien biežāk sastopami. Nu Džonatans (Jonathan Rauch) ir tiesīgs dzīvot ar savu dzīvesbiedru laulībā kā vīrs ar vīru. Džonatana stāstu var noskatīties šajā The Economist video:



Lai gan viendzimumu laulības kļūst likumīgas aizvien vairāk ASV štatos (skatīt interaktīvu karti zemāk), vēl joprojām ir štati, kas nevien nepieļauj viendzimuma laulības, bet arī kriminalizē dzimumaktu starp viena dzimuma pārstāvjiem, īpaši vīriešiem.




Homoseksuāls akts uzskatāms par sodāmu, piemērojot sodomijas aizlieguma likumus, kas, neskatoties uz 2003. gada ASV Augstākās tiesas atzinumu, ka sodomijas sodīšana ir antikonstitucionāla, tiek pielietots 12 štatos. Sodomija ir termins, kas apzīmē izvirtušas un amorālas seksuālas darbības. Daudzos štatos pie tām pieskaitāms anālais un orālais sekss, neatkarīgi no vecuma, dzimuma, seksuālās oreintācijas un sugas (sekss ar dzīvniekiem). Tradicionāli to piemēro homoseksuālam dzimumaktam, lai gan minētais Augstākās tiesas atzinums pieļauj anālu seksu starp diviem pieaugušiem indivīdiem pēc abpusējas piekrišanas. Štati, kas homoseksualitāti soda, piemērojot antisodomijas likumu, apgalvo, ka vēlas pasargāt nepilngadīgos štata iedzīvotājus, taču visbiežāk aizlieguma norma tiek piemērota tieši homoseksuāliem vīriešiem. Zemāk redzamajā kartē parādīti štati, kuros ir spēkā esoši anti-sodomijas likumi un no tiem izrietošie sodi.


Kā redzams, daži no attēlotajie štatiem viendzimuma seksu starp vīriešiem neizdala no citiem amorāliem seksuāliem aktiem, tāpēc sods var variēt no viena gada līdz pat mūža ieslodzījumam. Sīkāk likuma normas skatīt šeit.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru