10/30/2014

Stereotipi par latino cilvēkiem ASV skaidroti skaitļos

Politikas zinātnes studijas ieaudzina paradumu ironizēt, tāpēc pēdēc ik pa laikam brīvā brītiņā noskatos kādu gabalu no Jon Stewart "The Daily Show". Šoreiz manu uzmanību notvēra šis sižets par latino cilvēku "invāziju" ASV.



Kā redzams, šajā satīriskajā sižetā mēģināts lauzt stareotipus, ka latino cilvēki imigranti, kas ir nabadzīgi, tāpēc bīstami, turklāt tērē amerikāņiem nodokļu maksātāju naudu. Jautājums ir, no kurienes cēlies šis stereotips?

Kā rāda zemāk ievietotā karte, ASV ir vieta uz kuru emigrējuši visvairāk meksikāņu pasaulē.


Turklāt meksikāņu skaits vēsturiski ir tikai pieaudzis, 2000. gadā sastādot līdz pat 29,5% no visiem imigrantiem ASV. Līdz 2012. gadam to skaits gan nedaudz krītas, sastādot aptuveni 28,3% no visiem imigrantiem ASV.



Arī stereotips par meksikāņiem kā nelegāliem imigrantiem nāk no statistikas datiem. Kā vēsta Migrācijas politikas institūts (MPI) ASV, 2012. gadā nelegālo imigrantu skaits no Meksikas satādīja 59% no visiem nelegālajiem imigrantiem. Turklāt fakts, ka 77% no atliktās repatriācijas pieprasījumiem bērniem nāk no meksikāņiem, tikai baro stereotipu, par bīstamo un nabadzīgo valsti, no kuras bēg prom bērni, kas jāuztur par ASV nodokļu maksātāju naudu.

Tomēr, ja paskatamies citos skaitļos paveras pavisam cita aina. Pirmkārt, var redzēt, ka meksikāņi sastāda vien 3,4% no visiem ASV iedzīvotājiem 2012. gadā. Arī nelegālo bērnu imigrantu skaits nav tik liels uz kopējā nelegālo imigrantu skaita fona. Vienīgais, kas tik tiekšām ir pamatots, ir lielais nelegālo imigrantu īpatsvars meksikāņu diasporas pārstāvju vidū. Tie ir 57,7%.


Turklāt lielākie latino apdzīvotie šatati ASV ir vien Kaliformija, Florida, Illinoisa, Ņujorka un Teksasa.


Iespējams zināms skaidrojums amerikāņu neiecietībai un stereotipiem, rodas konstruēto diskursu dēļ. Zemāk ievietotā grafikā var redzēt automātiski veiktās kvantitatīvas kontentanalīzes rezultātus, kas saita dažādu vārdu pieminēšanas biežumu Pew Research Hispanic Trends Project mājaslapā pubilcētajos rakstu virsrakstos. Grafiks skaidri parāda sentimentu, kādā latino, tai skaitā meksikāņi tiek komunicēti ASV sabiedrībai.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru